Droom
Laat het gedicht van Gerrit Komrij je meenemen naar een typisch Nederlands landschap. Een landschap dat we kennen, maar al te goed kennen. Het is beschreven in het gedicht Droom.

Laat het gedicht van Gerrit Komrij je meenemen naar een typisch Nederlands landschap. Een landschap dat we kennen, maar al te goed kennen. Het is beschreven in het gedicht Droom.

Droom

Droom

Ik woonde in een speelgoedstolp van glas.
Zo’n bol waarin het sneeuwen gaat in dikke
En trage vlokken, als een kind hem pas
Heeft omgedraaid. Dat was me even schrikken.

Het gras stak stil en hoog boven mij uit.
De lucht was blauw geverfd. Ik zag het tikken
Van iemands vinger, zonder één geluid.
Er waren sterretjes als speldenprikken.

Toen werd ik wakker. Languit in het gras
Zag ik de blauwe hemelkoepel trillen.
De sterretjes nog steeds oneindig klein.

Een wind stak op. Het gras begon te rillen.
En ergens klonk, niet ver van waar ik was,
Het huilen van een hogesnelheidstrein.

Gerrit Komrij

Over Droom

Als het om dromen gaat, dan en kun je met geen andere dichter beter beginnen dan Gerrit Komrij. Het alledaagse, het typisch Nederlandse, dat maakte hij tot iets moois. Maakte, omdat deze dichter ons in 2012 ontviel.

Komrij beschrijft in dit gedicht een alledaags landschap. Maar, het is alsof de dichter de wereld beziet alsof ze niet vanzelfsprekend is (een speelgoedstolp van glas). Dit straalt een bepaald verlangen uit. Alsof de dichter ons laat zien, dat het misschien allemaal niet zo vanzelfsprekend is.

Dat moment van ontwaken, waarop je nog niet helemaal lijkt te beseffen dat de droom voorbij is. Dat is het moment waarop Komrij’s hogesnelheidstrein het landschap langzaam verstoord. De vraag die je kunt stellen: bevond Komrij zich misschien iets té dicht langs het spoor?

Een tijdloos gedicht, van een van de grootmeesters van de Nederlandse literatuur. Zijn erfenis bestaat uit zoveel meer dan alleen gedichten. Neem maar eens een kijkje op de Wikipedia-pagina over Gerrit Komrij.

Jouw inspiratie

Vertel ons jouw inspiratie. Deel met ons jouw gedicht over het Nederlandse landschap of een ander onderwerp dat je inspirerend vindt. We plaatsen jouw gedicht maar wat graag!

 

Bron afbeelding: Joep Meindertsma / Pixabay.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The contact form of this website was disabled. The project "The Ministry of Poetic Affairs" is no longer an active project. See for more information: www.letsagreeitsart.com.

%d bloggers like this: