Herinnering aan Holland

Time in a bottle

Ach, het Nederlandse landschap met haar diversiteit. Het is goed genoeg om erover te dichten. Al vinden sommigen het allemaal wat saai. Hendrik Marsman schreef een meesterlijk gedicht over de herinneringen aan zijn vaderland. Wellicht is het geen kennismaking, maar een gevoel van thuiskomen. Het gedicht Herinnering aan Holland is immers een van de meest bekende Nederlandstalige gedichten.

Herinnering aan Holland

Hendrik Marsman

Herinnering aan Holland

Denkend aan Holland
zie ik breede rivieren
traag door oneindig
laagland gaan,
rijen ondenkbaar
ijle populieren
als hooge pluimen
aan den einder staan;
en in de geweldige
ruimte verzonken
de boerderijen
verspreid door het land,
boomgroepen, dorpen,
geknotte torens,
kerken en olmen
in een grootsch verband.
de lucht hangt er laag
en de zon wordt er langzaam
in grijze veelkleurige
dampen gesmoord,
en in alle gewesten
wordt de stem van het water
met zijn eeuwige rampen
gevreesd en gehoord.

Over dit gedicht

Het gedicht werd voor het eerst gepubliceerd in 1936. Opvallend genoeg was het tijdens een verblijf aan de Middellandse Zeekust toen hij de inspiratie vond om dit gedicht te schrijven. Uit alles spreekt een verlangen om het Nederlandse landschap te zien en te omarmen. Centraal in dit gedicht staat de strijd die men leverde tegen het water. Tot op de dag van vandaag nog steeds actueel. Het is dan niet zonder reden dat dit gedicht in vele verzamelbundels is opgenomen.

In 2000 werd dit gedicht gekozen tot Gedicht van de Eeuw. Logisch! Een tijdloos gedicht, dat nog lange tijd mee gaat. Marsman toonde zijn kunsten als aanhanger van het Realisme.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

The contact form of this website was disabled. The project "The Ministry of Poetic Affairs" is no longer an active project. See for more information: www.letsagreeitsart.com.

%d bloggers like this: